Followers

Tuesday, August 2, 2011

Sambal kerang istimewa:)

During this blessed month, I want to share a recipe that easy to be prepared.Mari kita sama-sama mencubanya.Sungguh sedap bila dimakan dengan nasi panas..nyummy


Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

1/2 kg kerang- direbus sebentar dan dikupas kulitnya
3/4 cawan cili kisar
5 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dikisar halus
1/2 labu bawang besar dihiris nipis
1 sudu besar air asam jawa cair
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk. Masukkan bawang kisar dan tumis hingga wangi anggaran 1-2 minit. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak. Gunakan api sederhana dan kacau sekali-sekala.

2. Masukkan air rebusan dan air asam jawa. Masak lagi hingga kuah agak pekat. Masukkan bawang besar, kerang, garam dan gula secukup rasa. Didihkan dan kacau sebati. Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih atau nasi lemak.



No comments:

Post a Comment

Tuesday, August 2, 2011

Sambal kerang istimewa:)

During this blessed month, I want to share a recipe that easy to be prepared.Mari kita sama-sama mencubanya.Sungguh sedap bila dimakan dengan nasi panas..nyummy


Bahan-bahan: (hidangan untuk 5 orang)

1/2 kg kerang- direbus sebentar dan dikupas kulitnya
3/4 cawan cili kisar
5 ulas bawang merah dan 2 ulas bawang putih dikisar halus
1/2 labu bawang besar dihiris nipis
1 sudu besar air asam jawa cair
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

1. Panaskan 2 sudu besar minyak dalam periuk. Masukkan bawang kisar dan tumis hingga wangi anggaran 1-2 minit. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak. Gunakan api sederhana dan kacau sekali-sekala.

2. Masukkan air rebusan dan air asam jawa. Masak lagi hingga kuah agak pekat. Masukkan bawang besar, kerang, garam dan gula secukup rasa. Didihkan dan kacau sebati. Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih atau nasi lemak.



No comments:

Post a Comment